Det første år som økologisk, pløjefri planteavler har budt på store udfordringer for Michael Meyer fra Vilhelmshøj ved Eskebjerg, hvor regnen udeblev i vækstsæsonen for siden at falde så ofte og i så store mængder, at den har forsinket høsten.
Efter et par ugers felt-arbejde har Adam Veng, antropologistuderende ved KU, lært, at det er virkelig besværligt at producere økologiske grise, og at arbejdet stiller store krav til de ansattes evne til at samarbejde med dyrene.
Udfordringer er der nok af, når man kaster sig over økologisk bæravl.
Udløbsdatoen for Jens Henrik Petersens lille æbleplantage, Æbletoften, på Djursland er for længst overskredet, og det kommercielle udbytte af plantagen er faldende. Men der er stadig viden at hente mellem æblehækkene.
På Mørdrupgård samarbejder Per Hvidtfeldt Grupe med Anders Borgen om at forædle hvedesorter. På markerne er der plantet tusindvis af nye linjer.
Strukturforandringerne i landbruget stiller krav til alle landbrug - også de økologiske. Det Sam-fundsnyttige Landbrug har sammen med frilandsgartner Lars Skytte udviklet skitser til en model for driftsfællesskaber, som kan bane vej for en modernisering af den økologiske produktion.
Hvis reglerne i de nye forslag fra Miljøstyrelsen til bekendtgørelser for husdyrgodkendelser og husdyrgødning gennemføres, vil det gå ud over dyrevelfærden og de økologiske landmænd. Økologisk Landsforening kræver derfor adskillelse af reguleringen af den intensive og den økologiske husdyrproduktion.
Liv Salling arbejder med støtte fra Villum Fonden og Det samfundsnyttige landbrug, DSL, for at skabe lønsomme landbrug med lavt omkostningsniveau, hvor unge eller nyetablerede landmænd samarbejder og skaber liv i landdistrikterne.
NATURPLEJE: Naturforvaltningsnetværket Østjylland efterlyser omlægning af støtten til naturpleje.
NATURPLEJE: Er naturen kommet i klemme mellem to myndigheder?
Det nye Landdistriktsprogram skal sikre en god natureffekt.
EJENDOMSHANDEL: Økologiske gårde er i dag af en økonomisk størrelse, som yngre, nyuddannede økologiske landmænd vil have overordentligt vanskeligt ved at finde finansiering til. Derfor indgår nye ejerformer som en væsentlig del af et projekt, Økologisk Landsforening ønsker at realisere i samarbejde med Foreningen for Biodynamisk Jordbrug.
GEBYRER: Det var hensigten, at bureaukratiet i forbindelse med indførelsen af det nye gebyr for kontrol med dyrevelfærden i besætninger skulle reduceres mest muligt. Virkeligheden har vist sig at være en ganske anden.
GEBYRER: Fødevareminister Mette Gjerskov har bedt Fødevarestyrelsen
ændre praksis, så mindre og alsidige landbrug ikke skal betale overpris for det veterinære tilsyn.
MEJERI: I mange år drømte familien Sønderby, og ikke mindst Barbara Sønderby, om at producere økologisk gedemælk. For to år siden blev denne drøm realiseret, og sammen har familien nu opbygget eget ostemejeri og en besætning på 144 økologiske malkegeder og 120 kid i staldene på gården Øselund ved Varde.
PRODUKTUDVIKLING: Deltagerne på en smageworkshop med Anne Hjernøe og Lisbeth Ankersen som 'smagsdommere' lærte at stole på deres sanser og sætte ord på deres råvarers og produkters gode smag.
PRODUKTUDVIKLING: På Økologisk Landsforenings Smageworkshop er der fokus på råvarer og forarbejdede produkters smag og duft - og ikke mindst på, hvordan du beskriver dit produkt, så forbrugernes forventninger indfries