Planteavler Kurt Kjelde komposterer (næsten) alt, han kan få fat i.
Hos Michael Meyer er kompost ikke bare kompost. Biologisk indsigt ligger til grund for håndværket, når han laver kompost til sine marker.
Lad træer stå på marken, grav vandhuller og lad vindfælder ligge, hvor de falder. Der er mange ting, man kan gøre, hvis naturen skal tilgodeses på bedriften.
De, der går forrest, høster ikke altid succes, for Kim Buus endte forsøgene med landmandskompost med marker fulde af ukrudt.
Der er mange veje ind i landbruget. Henrik Terkelsens er én af de mere spektakulære; men selv om det er ad omveje, arkitekten blev landmand, varetager han landbruget med stor omhu. Arkitektbaggrunden ses blandt andet i gårdens nye stald, som er ét af flere klimatiltag på Toftegaard på Glænø.
I forsommeren blomstrer priklæbet gøgeurt flittigt på de fredede arealer på Engdal, og for hvert år kommer der flere af den sjældne orkidé på engene; men viben lader stadig vente på sig.
På Karensminde er klima og økologi to sider af samme sag.
Lars og Lene Jørgensen på Krogsagergård ved Randers har konstateret, at de tiltag på gården, der gavner klimaet, ofte også gavner landmandens økonomi.
En unik kombination af holistisk afgræsning og god kommunikation mellem kommunens biologer og landmanden, der leverer dyrene til naturpleje, har gjort naturpleje til en god forretning for Michael Kjerkegaard i Vejle.
Niels Jørgen Vinge Rasmussen kan med 7.500 kg mælk pr. ko pr. år ikke prale med at være verdensmester i høj mælke-ydelse; men omkostninger og indtægter følges ad på Kathrinesminde, som har været drevet økologisk, siden Niels Rasmussen overtog gården efter sin far i 1997.
Far og datter, Morten og Martha Jensen, fra Syrengården er ikke i tvivl: Man kan ikke byde sin krop hvad som helst, så derfor spiser man selvfølgelig økologisk mad, for det fortjener vi.
Fem konkrete tiltag, som forbedrer dyrevelfærden på Hestbjerg Økologi, har sikret virksomheden en kontrakt med Coop, der honorerer indsatsen.
Sølager Værksteder i Halsnæs Kommune tilbyder uddannelse og arbejde til mennesker, der står uden for det etablerede arbejdsmarked. Økologisk gartneri og dyrehold er to af stedets tilbud.
… og hvor mange mennesker kan man brødføde med 11 ha? Man kommer uundgåeligt vidt omkring, når det handler om regenerative landbrug.
Jorden omkring Brande er kendt for at være sandet, og de 34 ha, Karl Henning Mikkelsen overtog i midten af 90’erne, var ingen undtagelse. I dag er jorden frugtbar, og grøntsagerne trives i gartneriet Højbo.
Hans Henrik Thomsen vakte stor opmærksomhed sidste år, da han byggede en svinestald med plads til 150 slagtesvin. Under stalden har han monteret larvefødder og to gange i døgnet flytter han stald og indhegning ca. 30 meter, så der altid er adgang til frisk jord at fouragere på for grisene, der henter 10 pct. af deres foder på marken.
Det lille landbrug Bakkedalen eksisterer i kraft af sit tætte samarbejde med kunderne, som ud over at aftage afgrøderne fra markerne også kommer og giver en hånd med, når der skal sås, luges og høstes. Andre kommer via gården videre i (arbejds)livet efter for eksempel sygdom.
Sommerbjerg I/S har mange ansatte og mange malkekøer. Det fører let til rutineprægede arbejdsopgaver, og skal medarbejderne tiltrækkes og fastholdes på gården, kræver det god ledelse.
Elisabeth og Jens Otto Rasmussen har de sidste 17 år skridt for skridt udvidet deres aktiviteter fra stalddørssalg af æg til en velassorteret økologisk fødevarebutik.
Jakob Kortegaard Becher har taget en forpligtelse på sig i sit arbejde med at bevare to gamle husdyrracer.
Det kræver godt håndværk at håndtere tørringen af kornet, når der er otte forskellige kornafgrøder på markerne.
ØsterGro vil avle økologiske fødevarer til sine medlemmer og formidle viden
om, hvordan man gør.
Sidste års danmarksmester i hø kan godt lide at udfordre gældende praksis.
Peder Nielsen fodrer sine malkekøer med hø – og kun hø.
Mette Touborg er borgmester i Lejre Kommune, hvor hendes umiskendelige talent for at skabe vindersager kommer økologien til gavn.
Pernille Oduncu vandt for nylig DM i skills for ernæringsassistentelever, og hun er netop blevet godkendt som en af otte Food Fightere, der i løbet af 2014 kan glæde sig til at få et unikt indblik i de problemstillinger, udfordring og muligheder, økologien står overfor.
Ilse Ankjær Rasmussen har siden studietiden på Landbohøjskolen interesseret sig for økologi, og hun er gået hele vejen fra pioner til ansvarlig for formidling af forskning.
Dan Laursen er uddannelsesleder på Hotel- og Restaurantskolen i Viborg, restauratør, far til fire og uanset, hvilken af de tre kasketter han har på, er økologien i centrum.
Casper Vesters Raw Snacks har fået godt fodfæste på det danske marked og sælges nu også til eksport.
Christian Eriksens maskinhus er ret veludstyret, for landmanden fra
Odsherred køber gerne nyt grej, som kan løfte planteavlsproduktionen
på hans gård på Odden.
En sjaskvåd vinter og ditto sommer blev starten på Skovgaards succes med skovgrise.
Erfaringerne fra et halvt liv i søværnet og handelsflåden kan sagtens gøre nytte inden for økologisk kyllingeopdræt.
Herrens Mark holder til på 50 hektar god lerjord på Vestfyn, hvoraf en del er tilplantet med mælkebøtter eller tilsået med rødkløver. Det er specielle afgrøder, som bruges til fremstilling af to salgssucceser: Fynsk Mælkebøtteekstrakt og Fynsk Rødkløverekstrakt.
Hvem siger, gourmetmad skal ledsages af drikkevarer med promiller på 12-14 procent? Frugtavler og mostproducent Mette Meldgaard har fornyet ’vinkortet’ på danske gourmetrestauranter.